Aansprakelijkheidsrecht en letselschade

Van Vliet advocaten aansprakelijkheids en verzekeringsrechtJaarlijks worden veel mensen het slachtoffer van een verkeers- of arbeidsongeval, mishandeling, dan wel een ondeugdelijk product. In een flink aantal gevallen veroorzaakt het ongeval letsel en daarmee gepaard gaande materiële en immateriële schade. Deze schade wordt ook wel letselschade genoemd.

MEER DAN 20 JAAR ERVARING
Mr. Paul van de Waarsenburg, van Van Vliet Advocaten verleent al meer dan 20 jaar rechtsbijstand aan letselschadeslachtoffers, in de vorm van het verhalen van de door hen geleden schade.

ONGEVAL; LETSEL
Het overkomt bijna iedereen: een ongeval door toedoen van een ander, met letsel als gevolg.

LETSELSCHADE
Materiële schade
Het letsel kan leiden tot financiële schade, ook wel materiële schade genoemd. Als gevolg van het ongeval kunt u tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raken, waardoor u inkomstenverlies lijdt. Verder kunt u worden geconfronteerd met medische kosten die niet altijd door de eigen ziektekostenverzekeraar worden vergoed. Daarnaast kan er noodzakelijke behoefte bestaan aan extra hulp in de huishouding.

Immateriële schade (smartengeld)
Het ongeval en het daardoor veroorzaakte letsel kan angst, pijn en gederfde levensvreugde veroorzaken waarmee het slachtoffer soms levenslang wordt geconfronteerd. In Nederland wordt de immateriële schade (smartengeld) veelal vastgesteld aan de hand van rechterlijke uitspraken (jurisprudentie) over immateriële schade die zijn gedaan in andere letselschadezaken. Uiteraard wordt door ons gezocht naar rechterlijke uitspraken die zoveel mogelijk passen bij de door ons behandelde letselschadezaak.

RECHTSBESCHERMING ONGEVALSSLACHTOFFERS
Extra rechtsbescherming ongemotoriseerde verkeersdeelnemer bij verkeersongeval
In Nederland geniet de ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, zoals de voetganger, fietser, of rolstoeler die letsel oploopt als gevolg van een verkeersongeval, extra rechtsbescherming. In gevallen waarin zij zelf schuld hebben aan het ontstaan van het ongeval tussen hen en een gemotoriseerde verkeersdeelnemer (bijvoorbeeld een automobilist of snorfietser), hebben zij in vrijwel alle gevallen toch recht op een schadevergoeding. Een voorbeeld: een fietser rijdt door het rode licht en wordt aangereden door een motorrijder die groen heeft. Hoewel de fietser een verkeersfout heeft begaan, moet de (aansprakelijkheidsverzekeraar) van de motorrijder minimaal 50% van de letselschade van de fietser vergoeden.

Extra rechtsbescherming werknemer bij letsel ten gevolge van arbeidsongeval
Ook werknemers genieten extra rechtsbescherming. Als het ongeval ontstaat door een fout van de werknemer, kan deze toch met succes een schadevergoeding bij de werkgever claimen als blijkt dat de werkgever zich niet genoeg heeft ingespannen om de werkplek van de werknemer voldoende veilig te maken. Bijvoorbeeld: een werknemer beklimt een tegen een gevel staande trap om schilderwerk in dienst van zijn werkgever te verrichten. Daarbij mist deze werknemer (door zijn onoplettendheid) een traptrede en valt 4 meter naar beneden, met zwaar letsel tot gevolg. Hoewel dat in eerste instantie lijkt op een fout (onoplettendheid) van de werknemer, is zijn werkgever toch aansprakelijk voor de schade, omdat er voor dat werk een steiger met reling gebruikt had kunnen en moeten worden.

KOSTEN LETSELSCHADEVERHAAL
Als slachtoffer zit u niet te wachten op extra advocaatkosten. Gelukkig kunnen wij in veel gevallen de in uw zaak gemaakte advocaatkosten los van de u toekomende schadevergoeding verhalen op de ongevalsveroorzaker of zijn aansprakelijkheidsverzekeraar.

Wij informeren u graag en geheel vrijblijvend nader over uw mogelijkheden.

Wilt u teruggebeld worden op een moment dat het u uitkomt?
Laat uw nummer achter en kies een dagdeel waarin we u terugbellen. Wij nemen dan contact met u op.

9 + 13 =